היסטוריה של הספרייה
קצת היסטוריה על איך הכל התחיל:
ותיקי קצרין עדיין מספרים איך יפה זונשטיין ורותי מלמד עברו מבית לבית עם סל נצרים ואספו ספרים לפרייה, שעדיין כלל לא קמה. זונשטיין, מראשוני גרעין קצרין, הגתה את הרעיון, שהפך למציאות משהוקצה חדר לספרייה במבנה המועדון ברובע גמלא, צמוד למינימרקט.
רותי מלמד, הספרנית הראשונה, חנכה ב-1986 את מבנה הקבע במרכז העיר. לאחר חמש שנים נוסף בקומה העליונה אגף חדש, ואליו הועתקו ספריית המבוגרים וספריית העיון. פה, באגף המבוגרים, העמידו חנה קוטלג' ואלה שפירו קיר זיכרון לקורבנות השואה. יש בו תמונות של הדור השני לשואה, תמונות של הקרובים שנספו וכן חפצים אינטימיים, כגון ספרים, צלחות, סבון.
הקומה הראשונה הפכה לממלכת הילדים, עם ספרייה אקטיבית ובלתי שגרתית. התוכנית לעידוד קריאה שהובילה במשך שנים רבות באהבה ובהתנדבות המחנכת תמר בן-יהודה ז"ל. הילכה קסם על הילדים ומשכה אותם לסביבת הספרים הידידותית והמזמינה.
מרים שלידור, מנהלת הספרייה משנת 1989 עד 2008, יזמה את הפרויקט לילה לבן בספרייה, שהוא למעשה סיכום כל מה שתלמידי כיתות ד' למדו- מכתיבה דרך עריכה ועד הוצאה לאור. ביום האחרון ללימודים באים התלמידים, ההורים והמורים לספרייה ו"עושים שם את הלילה". כולם יחד קוראים סיפורים, שרים שירים, ורואים סרטים עד אור הבוקר. זהו לילה מלא קסם, המשריש את חוויית הקריאה בליבם של המשתתפים לשנים רבות. זאת ועוד: "חוג היוצרים בעט ובקול" מאזור הצפון מתקיים בספרייה אחת לחודש. יש מהם הכותבים למגירה, יש שפרסמו ספרי שירה או סיפורים קצרים. פעם בחודש הם נפגשים לערב תרבותי ייחודי, הכולל גם קטעי שירה ונגינה.
בשילוב עם מערכת החינוך מפעילה הספרייה בשעות הבוקר תוכנית מובנית לעבודה בחדר העיון, עידוד קריאה והתמצאות בטכנולוגיות חדישות. "הבעיה שלנו" אומרת נטלי קובל, מנהלת הספרייה כיום, "היא להביא את הקורא לספרייה. לתת ספר זה לא מספיק. צריך לתת לו יותר. לכן, אנחנו עושים דברים נוספים - ספריית וידאו/ D.V.D, ערבים מיוחדים, ובעיקר פרויקטים לדור הצעיר, כדי שיתרגלו לקרוא ספרים".
נטלי קובל עלתה בשנת 1990 עם משפחתה מאוקראינה. היא מספרת שהם חשבו להתיישב ברחובות, אבל החום והלחות הבריחו אותם ומשכו אותם לקצרין הקרירה. לאחר כמה שבועות היא התקבלה לעבודה: "ספרנות זה המקצוע שלי, אבל התחלתי בדברים הפשוטים ביותר כמו לקבל את הספרים, לרשום אותם במחשב ולסדר אותם במדפים". יחד עם מרים שלידור, המנהלת שהחליפה, הפכו את ספריית קצרין לספרייה הממוחשבת הראשונה באזור הצפון.
בשנת 1992 קיבלה הספרייה את פרס הספרייה המצטיינת בתחום קליטת העלייה, מטעם המחלקה לספריות במשרד התרבות והספורט.
*********************************************************************************
מסורת פורים:
צוות הספרייה מפיק מידי שנה בחג הפורים הצגה המבוססת על ספר ילדים אהוב. חוברים להפקה ילדים ומבוגרים, ובהם מתנדבים רבים"במאים וכוריאוגרפית, אנשי תאורה וקול, מעצבי תלבושות ותאורנים.
ההצגה אמנם מיועד לילדים, אך אך תושבי העיר באים ונהנים גם הם מההפקה הססגונית.
כמו שכבר נאמר, הספרייה היא מקום מפגש ייחודי ומוצלח במיוחד, בשל היותה מרכז יצירתי ולא רק מרכז להשאלת ספרים.